Ooievaars

13 april 2015

 

 
3 april 2015
Op het nest aan de weg tussen Gelselaar en Geesteren is vrijdag een ooievaar teruggekeerd. Vorig jaar nestelden voor het eerst sinds ruim een eeuw weer ooievaars in Gelselaar.

 

Op een afgetopte beuk tegenover het diergeneeskundig centrum Bekenland in de voormalige Braakschool aan de weg tussen Geesteren Gelselaar bouwde het ooievaarsechtpaar vorig jaar een nest. Om en om broedde het mannetje en het vrouwtje, terwijl de partner voedsel zocht. De jongen kwamen toen echter niet aan uitvliegen toe. De ooievaars waren op een dag plotseling verdwenen.

Storm
Arend Heideman uit Gelselaar hoorde van dorpsgenoten Gerda Oltvoort en Timon Hondorp dat een ooievaar vrijdag was teruggekeerd op het nest. "En nu maar hopen dat hun jongen dit jaar wel aan uitvliegen toekomen", aldus Arend Heideman, die meteen een foto maakte van de teruggekeerde ooievaar. "Tot ongeveer 1900 bevond zich bij De Renger in het nabijgelegen Rengersbos altijd een ooievaarsnest in de top van een eik. Nadat het er bij een storm een keer is uitgewaaid hebben deze grote trekvogels er nooit weer genesteld", aldus Heideman.

april 2014 Ooievaar nestelt na een eeuw weer in Gelselaar

Na ruim een eeuw nestelen weer ooievaars in Gelselaar. Ze bouwen hun nest in een boom tegenover het diergeneeskundig centrum Bekenland, dat is gevestigd in de voormalige Braakschool.

Volgens natuurliefhebber en oud-journalist Arend J. Heideman uit Gelselaar bevond zich tot ongeveer 1900 bij de boerderij De Renger in het nabijgelegen Rengersbos een ooievaarsnest in de top van een eik.

Hieronder een aantal filmpjes waarvan een opgenomen in februari en een aantal in april. 

17 feb 2014: Ooievaar landt bij ganzen in Gelselaar

22 april: Ooievaar nestelt na eeuw weer in Gelselaar

24 april: nest ooievaars in Gelselaar vordert iets

26 april: Ooievaars werken stug door