Trektelpost

Jaarverslag trektelpost Havelandweg 2018

Dit jaar mochten we twee nieuwe trektellers verwelkomen, Floris Kouters en Bart ter Beek.

Dit jaar zijn er veel uren gemaakt op de trektelpost en er is een recordaantal aan vogels geteld.

Dit komt met name door de vele spreeuwen die we hebben gezien. (239413) Er vlogen op sommige momenten zoveel spreeuwen dat we eigenlijk geen benul hadden hoeveel het er waren. Vanaf Duitsland tot in Eibergen konden we ze zien vliegen. Soms kwamen er wel drie van deze grote groepen achter elkaar over. Het betrof linten van vier/vijf kilometer lang en tientallen meters breed. We hebben meerdere dagen deze zeer grote groepen spreeuwen gezien, daardoor ontstond de discussie of het nu echte trek of foerageertrek was. Op 27 oktober hebben het maximale aantal van 100.123 spreeuwen geschat.

Van andere trektelposten kregen we opmerkingen over deze grote aantallen omdat dit niet voorkwam in het oosten van het land. 20.000 spreeuwen was namelijk het maximum. Na 27 oktober was het echter over met de massale trek van de spreeuw. Daarmee kunnen we stellen dat het echte trek is geweest en geen foerageertrek. Later hoorden we dat er in het Lankheet duizenden spreeuwen hebben overnacht.

Ook de houtduiven trek was dit jaar om van te smullen, 163.460 in totaal en op 19 oktober 63.780 stuks.

De Euro Bird Wachting Day (19 Oktober) was dit jaar zeer succesvol met een recordaantal buizerd, nl. 325. Zie verslag Floris, Zwaalfje.

Er zijn dit jaar heel veel dagrecords gesneuveld.