Grauwe vliegenvanger

Grauwe vliegenvanger - nestkast

Maten: 16 x 12 x 12 cm 
Vlieggat: een rechthoek van ca.10 x 11 cm 
Ophanghoogte: hoger dan 2 meter

 

 

 

Grauwe vliegenvanger - soortomschrijving

Grauwe vliegenvangers houden zich vooral op in bosranden en open bossen. Vanaf één of meerdere vaste uitkijkposten maken ze korte snelle vluchten achter vliegende insecten aan, die vaak in de lucht gevangen worden of van bladeren worden afgepikt. Grauwe vliegenvangers maken daarbij geen gebruik van een verstopplaats, maar zitten heel stil tot een geschikte maaltijd langs komt vliegen. De grauwe vliegenvanger is onopvallend grijsbruin van kleur en valt daardoor niet op. Het is dan ook het geluid van deze vogel dat zijn aanwezigheid verraadt: regelmatig roept de grauwe vliegenvanger iets van 'twiet - tik' (het 'tik klinkt heel 'kort en droog'). Hij leeft van insecten.

Broeden

De grauwe vliegenvanger broedt vanaf de eerste weken van mei. Ze legt 4 tot 5  eieren.

Herkenning

De grauwe vliegenvanger valt op door zijn roep. Zijn vleugels en staart zijn vrij lang. Hij zit vaak rechtop op een uitkijkpost om naar prooien te zoeken die voorbij vliegen. De bovendelen zijn dofgrijs gekleurd, de onderdelen viulwit. Op het voorhoofd, keelzijden en borst een donkere streping. lengte 13,5 - 15 cm.

Vogeltrek

Grauwe vliegenvangers trekken weg in zuidwestelijke richting, via Frankrijk en het Iberisch Schiereiland. Over Nederland trekken waarschijnlijk alleen Deense en Duitse broedvogels.

Overwinteringsgebied

Tropisch Afrika, hoofdzakelijk ten zuiden van de Evenaar.