Verslag

Gierzwaluwen nestelen van oorsprong in rotsen. Maar lang geleden zijn ze bouwwerken als kunstrotsen gaan beschouwen. Om te kunnen overleven in ons land zonder rotsen zijn ze dus totaal afhankelijk van de bebouwde omgeving.

Door sloop en renovatie verdwijnen steeds meer bestaande broedplaatsen. Veranderingen in bouwmaterialen en bouwconstructies maken het bovendien steeds moeilijker voor de vogels om nieuwe, geschikte nestplaatsen te vinden met als gevolg dat de gierzwaluw verdwijnt uit onze dorpen en steden. Door broedholten in gebouwen te maken, kan dit worden voorkomen. Het plaatsen is een eenvoudige aanpassing en biedt gierzwaluwen goede en veilige broedplaatsen. Hieronder kunt u lezen en zien op welke locaties  neststenen zijn geplaatst. Dit is mede tot stand gekomen met behulp van Pro Wonen.

2015

28-6 Deel 5 gierzwaluwman: op zoek naar jongen.

 

 

Gierzwaluwtil geplaatst!

Na enkele jaren van voorbereiding vond op 6 mei de plaatsing van de Gierzwaluwtil in Neede plaats.
Het ontwerp is van Iljitsj IJsebrands , werkzaam bij de Gemeente Berkelland. Johan Sanderman te Markelo is de producent.Johan vervaardigt Staalconstrukties & beheert een Siersmederij.
Beiden zijn zo enthousiast geworden dat vanaf nu er bestellingen gedaan kunnen worden ( Birdhousing.eu)
De Gierzwaluwtil staat prominent tussen  de Grote Kerk en Aula Diekgraven.
Tijdens de plaatsing waren de Gierzwaluwen aanwezig.Hopelijk nemen ze spoedig bezit van dit luxe hotel.
Hans Grooters en Geert Heetebrij beheren de Til : deze is intern toegankelijk.

Bekijk hier alle foto's!

27-4-2015

NEEDE – In Neede wordt eind deze week een grote gierzwaluwtil geplaatst… De til, waar zwaluwen in kunnen broeden, komt voor de Aula te staan (naast de kerk). De eerste werkzaamheden zijn uitgevoerd. ”Kijk, de fundering ligt al in de grond”, wijst gierzwaluwfreak Geert Heetebrij. Donderdag of vrijdag staat de gierzwaluwtil definitief op zijn plek. Heetebrij laat weten dat deze til is ontstaan uit compensatie voor aanleg van het Vlearmoesplein. ”Neede heeft de primeur, dit is de eerste gierzwaluwtil van Nederland die in een plaats komt te staan.”


 

 
BORCULO - Op de toren van de Joriskerk in Borculo zijn donderdag 26 februari 10 speciale gierzwaluwpannen gelegd. Gierzwaluwen kunnen erdoor doordringen tot onder het pannendak om hoog op de toren te nestelen.

 

De gemeente Berkelland heeft als eigenaar van de toren opdracht gegeven tot de beschermende maatregel voor de vogelsoort. Aanvankelijk was het de bedoeling om op alle vier de zijden van de torenspits gierzwaluwpannen te leggen. Donderdagmiddag bleek dat de oostzijde van het dak met links-welvende pannen is belegd, een grote zeldzaamheid. Normaal worden rechts-welvende pannen toegepast. De tien pannen worden nu geplaatst op de noordkant. 

 

2014

NEEDE – Gierzwaluwfreak Geert Heetebrij stond donderdag flink te zwaaien naast de grote kerk in Neede. ”Iets naar links iets naar rechts. Ja zo hangt hij goed.” Op het dak van de kerk werden die middag vijf gierzwaluwdakpannen geplaatst. Met behulp van een grote kraan en twee bouwvakkers werden de pannen aangebracht (zie foto’s en video hieronder). ”Van oudsher is dit een gierzwaluwlocatie. Het dak is een tijdje terug gerenoveerd. Tijdens die klus is er een nest verloren gegaan. Daarom moest er in het kader van de flora- faunawet compensatie plaatsvinden”, laat Heetebrij aan NUB weten. Nu kunnen de zwaluwen met een gerust hart een ‘huisje’ zoeken op het dak van de kerk. “Ik ga hier zeker posten om te kijken of ze er gebruik van maken.” De klus heeft een bijzonder verhaal. Het hele project wordt gesponsord door Eric Seijger (eigenaar Automaten Centrale). In onderstaande video legt de Needse ondernemer uit waarom hij dit doet. Heetebrij namens de vogelwerkgroep: ”De kerk zit niet in de slappe was. Daarom gingen we opzoek naar een sponsor. Wat het volgende project is? De kerk in Gelselaar.”

2011 - Renovatie woonwijk De Berg 2011

In 2011 zijn veel woningen in wijk De Berg gesloopt of gerenoveerd. Geert Heetebrij en een vertegenwoordiger van Staring Advies hebben de wijk vooraf geïnventariseerd op de aanwezigheid van oa gierzwaluwen. Hieruit is een plan naar voren gekomen.

Aan de Dumasweg zijn bestaande invliegopeningen voor de gierzwaluw opengelaten.
Alle gerenoveerde woningen aan de Dumasweg hebben op de hoeken een vogelvide gekregen. Een vogelvide is een opstaande rand plastic met een invlieggat. Deze rand wordt onder de laatste rij dakpannen geplaatst en biedt zo broedgelegenheid voor huismus en gierzwaluw.

In 4 huizenblokken zijn aan de kopse kanten openingen gemaakt onder het overstek, zodat hier de gierzwaluw kan broeden.

Klaas Kuipers van Pro Wonen heeft de bewoners gevraagd of ze belangstelling hadden voor een gierzwaluw- of mussenkast. Er was veel belangstelling. Er zijn in wijk De Berg 40 gierzwaluwkasten en 10 mussenkasten opgehangen. Geert Heetebrij, Klaas Kuipers, Henk Bosch, Hemmie Weekhout, Harry Overbeek en Hans Grooters zijn twee zaterdagen op stap gegaan om alles op te hangen. Nu maar hopen dat de kasten goed bezet worden!

2007 Het voormalig gemeentehuis

 In september 2007 zijn er ook in het voormalig gemeentehuis van Neede neststenen gemetseld. Op de foto ziet u dat onze voorzitter, Geert Heetebrij een handje helpt.

2006 Nieuwe pand in Oude Straat krijgt neststenen voor gierzwaluw

In september 2006 zijn er neststenen ingemetseld in het pand naast restaurant De Pyramide, in de Oude Straat, momenteel is daar Zeeman gevestigd.

2005 Plan de Witte

De Needse Vogelwerkgroep heeft op 21 juni 2005 een nestkastje geplaatst voor gierzwaluwen in de achtergevel van plan De Witte in Neede. In totaal komen er twintig van deze nestkastjes, verdeeld over de gevels van het gebouw. Daarmee komt ProWonen tegemoet aan de wens van de Vogelwerkgroep.De bewoners van plan De Witte hoeven niet bang te zijn voor overlast. De gierzwaluw leeft in de lucht en zit nooit op de grond. En de gevels worden door de vogels niet bevuild. In januari 2006 ontvingen de bewoners de sleutel van hun appartement.