24 uurs telling

2017

Dit jaar is de telling gehouden op zaterdag 20 mei. om 5 uur 's morgens verschenen Cees, Annemiek, Henk La, Marina, Johan, Willy, Hans en Sonja aan de start. Zo konden we mooi twee groepjes van vier maken. later gingen een aantal tellers naar huis maar die werden ook weer aangevuld door Annie, Henk Le en Kees.

Het was een mooie dag, droog, een licht windje en geregeld brak de zon door. De koekoek liet zich in Eibergen al horen. In het Assinkbos scoorden we zo maar een fluiter! Hij was wel heel alleen.... Neede steeg in Cees'aanzien omdat daar een nachtegaal luidkeels begon te zingen, heerlijk koffie drinken daar bij dus!

De lunch was bij Henk Leever, prima verzorgd, heerlijk broodjes, gebaken eieren en ook nog soep. De enige regen die we dag dag hadden viel tijdens de lunch, dus daar hadden we weinig last van.

Na de lunch fietsten we naar Overbiel, bij Haarlo waar een Chileense flamingo was neergestreken, op die plek waren ook nog genoeg andere soorten te scoren: tureluur, knobbelzwaan, bergeend (met dobberende pullen), kleine plevier en nijlgans.

De veldleeuwerik, de ijsvogel en de zomertortel konden we dit jaar helaas niet meetellen.

De dag werd afgesloten bij de Chinees. Het aantal deelnemers was te beperkt om 's avonds nog een avondtelling uit te voeren. Toen we beide lijsten naast elkaar legden, kwamen we uit op 103 soorten!

Download hier de kruislijst

 

2015

Op zaterdag 16 mei was het weer zover: de 17 uurstelling. Vroeg uit de veren en om 5 uur start vanaf het Zwikkelaarsplein in Eibergen. De coördinator Rob maakte zich een paar dagen voor de telling nog zorgen om de beperkte deelname, maar dat viel mee: er stonden daar ’s morgens vroeg wel 12 personen!
Omdat er later toch wat personen eerder naar huis gingen besloten we toch om in twee groepen te gaan: De ene groep bestond uit Luuk de Haan, Willy Smeenk, Marina , Gerrie Slüter, Hans Grooters met als teamcaptain Rob papendorp en de andere groep bestond uit, Wim Saaltink, Henk Leever, Henk lammers, Johan Slütter, Sonja grooters met als teamcaptain Cees van Beinum. Nadat de bakker ons de broodjes had gebracht, gingen de groepen op weg.
Groep 1  ging op weg naar de Berkel bij de Stokkersweg. Cees kon fietsend de eerste soorten zo opnoemen; merel, tjiftjaf, roodborst, winterkoning, zanglijster, tuinfluiter, zwartkop, heggenmus, houtduif, spreeuw, huismus. Gelukkig bleef Cees dat de hele weg onvermoeibaar volhouden, zodat mijn geluidenkennis gedurende de dag weer een beetje werd opgekrikt.
Naast de gebruikelijk fuut, wilde eend, meerkoet en waterhoen werd bij de Berkel aan de Stokkersweg ook de sprinkhaanrietzanger gescoord.


Daarna ging het door naar Haarlo, aangevoerd door Henk Leever, die de havik wist te zitten in zijn BMP gebied. (Wolink)
Eenmaal bij het havikbosje aangekomen, stapte iedereen af en wachtte we op het gekekker van de havik. In het bosje tegenover zou ook een buizerd en een sperwer moeten zitten, dus succes verzekerd! Het bleef echter stil……. En toen, even werd door twee personen een kort gekekker gehoord, en dat was het dan, Wim kon een kruisje neerzetten.
Ook de grote bonte specht, de zwarte specht en de kleine bonte specht konden we op het lijstjeaankruisen.
Groep 2 begon de tocht ook richting de Berkel om maar vooral de sprinkhaanrietzanger te spotten en/of de spotvogel. Er was wat onduidelijkheid of Cees (van de andere groep) hier de voorgaande dagen een of beide vogels had waargenomen. Beiden vogels lieten zich aan onze groep niet horen.  Wel de zwartkop, tuinfluiter, kuifeend en wat andere algemene vogels. Daarna ging het richting Mallum. Daar liet de ijsvogel zich even horen en de grote gele kwikstaart liet zich mooi zien evenals de oeverloper.
Toen we richting Lankheet fietsten, zagen we onderweg nog de gele kwikstaart, wulp, grutto, kievit, veldleeuwerik  en roodborsttapuit.

Groep 1 moest aardig doortrappen, want dit jaar was het ontbijt bij Marina in St. Isodorushoeve, sommigen van ons hadden geen flauw idee waar dat lag, maar gelukkig wist Wim de weg. Onderweg vloog er een rode wouw over, lastiggevallen door een paar kraaien. Bijna bij Marina aangekomen werden de heren zelfs aandoenlijk vrolijk, spontaan zetten ze een “Marina, Marina, Marina, kom dans nog een keertje met mij… Marina liet echter nog een half uurtje op zich wachten, haar groep kwam een half uur te laat aan!
Groep 2 was inderdaad de tijd een beetje vergeten maar ja het is een “competitie” dus de tijd is kostbaar. Maar door de regen waar ook groep 1 mee te maken had werd er niet zo veel gespot. Nog wel wat gebruikelijke vogels zoals koekoek en torenvalk. Gelukkig arriveerden we niet geheel doorweekt bij Marina.
Beide groepen lieten zich het ontbijt goed smaken, het was heerlijk en we warmden weer helemaal op, want koud was het wel (handschoenen aan, winterjas aan, das om). De eitjes werden gebakken door de dochter van Marina die dus ook ingezet werd.
Groep 1 vertrok fanatiek met wat  lichte regen, die al snel overging in regen waar je echt nat van werd. Dus regenpakken aan, zover iedereen die had, Henk L knoopte z’n groene capuchon goed dicht van zijn 30 jaar oude groene parka en daar ging het weer richting Rietmolen. Veel vogels werden er in het koude natte weer niet gezien, laat staan gehoord.
Groep 2 vertrok een half uurtje later. We wilden ons niet laten nat regenen. De regen van vanmorgen was voldoende. Echter na een half uur ging het richting het Needse Achterveld. Daar ging het goed met de waarnemingen. We zagen twee kleine bonte spechten, we hoorden fluiters en veldleeuweriken alsmede boompiepers en geelgorzen. Hier kwam Kees ons versterken door de andere groep volkomen onterechte als “vreemde vogel” aangemerkt.
Groep 1 ging richting Ballastput, het begon wederom te regenen en wederom ging iedereen in de regenkleding. Een hele toer voor sommigen: in de regenbroek, uit de regenbroek en dat zonder bankje (Cees), anderen trokken de regenjas al fietsend uit en aan (Johan), wonderbaarlijk genoeg zijn er geen ongelukken van gekomen. Mede door de regen werd er niet veel waargenomen en de moed zakte al een beetje in Cees’ schoenen. We gingen via de ooievaar in Geesteren naar Prinsen in Haarlo, waar we de lunch hadden afgesproken.

Beide groepen gebruikten bij Prinsen gezamenlijk de lunch. Maar vooral werd er wat bij gekletst over de waarnemingen. Groep 1 had bijvoorbeeld de appelvink gespot terwijl groep 2 wat opschepte over de zomertaling.
Bij Groep 1 waren inmiddels Henk L en Henk L naar huis gegaan en kwam Annemiek onze groep versterken. We vertrokken richting De Weerkamp nog steeds op zoek naar een zomertortel of ijsvogel. Die kwamen we beide niet tegen, maar we hoorden wel de spotvogel. Bij Henk konden we de kerkuil spotten, via de camera zagen we dat beide uilen aanwezig waren. Inmiddels was het weer aan het regenen en Henk bood ons koffie aan, een zeer welkom aanbod. Met een lekker koek erbij genoten we op een mooi ingerichte zolder van een aantal mooie films die hij heeft gemaakt van de vogels in zijn tuin. Inmiddels was het droog en konden we weer verder, maar eerst nog even uitgebreid de putters bewonderd in Henks tuin.
Bij de Chinees werden de lijsten met elkaar vergeleken, elk 94 soorten, maar er zaten wel verschillen tussen. ’s Avonds zijn we als een groep doorgegaan en hebben we toch nog ijsvogel, kleine karkiet, koekoek, aalscholver, nachtzwaluw en houtsnip kunnen bijschrijven. Toen iedereen naar huis ging, hoorden we zelfs nog de patrijs, op twee plekken, hadden we ook de hele dag naar uitgekeken….
In totaal kwam we op 109 soorten, opvallende afwezigen in beide groepen was de zomertortel en de nachtegaal.

Sonja Grooters

2014

 

 

foto: Willy Smeenk 

Op 17 mei is er wederom een 17 uurstelling gehouden.

Een zonovergoten dag die wel koud startte om 's morgens 5 uur. Bij het ontbij bij Gerrie Slütter in Rekken kwam iedereen weer een beetje op temperatuur. Er werd in twee groepen gestreden. De groepen wisselden wel wat van samenstelling omdat niet iedereen een hele dag kon.  In totaal werden 108 soorten waargenomen. Mooie soorten als zwarte wouw, zomertortel, grote gele kwik en nachtzwaluw werden waargenomen. Nachtegaal werd helaas niet gehoord en de sperwer hebben we deze dag ook niet kunnen spotten.

Download hier de totaallijst

Klik hier voor foto's

 

2013

Op 25 mei is er weer in twee groepen gestreden om zo veel mogelijk vogelsoorten te scoren binnen de grenzen van de gemeente Berkelland. De strijd werd gestart bij het opkomen van de zon. Het was de hele dag droog, er stond wel een pittig windje, maar de pannenkoek hebben we buiten op een terrasje kunnen eten! leuke soorten als oa. de fluiter, wespendief, ijsvogel, paapje en zomertortel zijn weer waargenomen. De dag werd traditioneel afgesloten bij de Chinees in Eibergen. Daar werden de tellijsten naast elkaar gelegd. In totaal zijn er 106 soorten waargenomen. Download hier de totaallijst.

Bekijk hier de foto's (en wie zit er op de schommel???)

 

 

2012

Download hier het verslag

In totaal zijn er dit jaar 111 soorten waargenomen!