Nieuws

donderdag 26 november 2020

Uilenwerkgroep Ruurlo

Weet u dat er een uilenwerkgroep is in Ruurlo?
De uilenwerkgroep Ruurlo is een onderdeel van de Vogelwerkgroep Berkelland.

Vaak merk je bijna niets van uilen, omdat het voornamelijk nachtdieren zijn. Maar wie in deze dagen rond 21 uur in de buurt van de Blikmansweide of het station fietst of wandelt hoort het OEHOE geluid van een mannetje Bosuil dat op zoek is naar een vrouwtje. Zij gaat soms al in januari eieren leggen. Het OE-OE-HOE geluid kennen wij als het uilengeluid van een spannende film op de tv.

 

Ook zo’n nachtbraker is de Ransuil. Deze uil zit zelfs ’s winters overdag in een grote boom in een rustig deel van het dorp te slapen met een groepje Ransuilen bij elkaar. Vanuit deze “roestboom” gaat hij ‘s nachts op voedseljacht en vangt daarbij vooral muizen.

Een andere grote uil is de Kerkuil. Als u in het donker door het landschap rijdt, ziet u soms in het licht van de autolampen een grote witte vogel laag voorbij vliegen. Juist….dat is de Kerkuil. Hij nestelt vaak in die grote kasten die veelal bij de boeren in de schuren hangen. Bij een goed muizenjaar kan een paartje Kerkuilen wel 12 jongen krijgen!

Nu de laatste soort: ons Steenuiltje, net iets groter dan een Merel. Hij hoort thuis in het kleinschalige landschap van de Achterhoek! Let in de natuur goed op, want hij zit ‘s ochtends graag in de zon in een knotwilg, op een paaltje of op een oude schuur. De Steenuil broedt vaak in kasten die speciaal voor hem opgehangen zijn.

Al deze uilen verdwijnen als WIJ niets voor hen doen!

De Uilenwerkgroep Ruurlo beschermt en helpt deze prachtige vogels door verschillende nestkasten op te hangen, deze te controleren, schoon te maken en te zorgen dat er geen roofdieren zoals Steenmarters en Haviken bij de jonge uiltjes kunnen komen.

In het voorjaar kijken wij of er eieren en jongen zijn. De eventuele jongen worden dan geringd, gewogen en de vleugels gemeten. Later gaan wij nog een keer kijken wij of alle jonge uilen ook uitgevlogen zijn!

In de herfst gaan wij nog enkele zaterdagen op pad om de door uilen gebruikte kasten schoon te maken, eventueel te repareren of te vervangen zodat de kasten weer geschikt zijn om het volgende seizoen de uilen weer een kans te geven te broeden in deze kasten.

Daar zijn mensen voor nodig die graag in de natuur zijn, een ladder op durven klimmen en vieze handen durven te krijgen. Mensen die van vogels houden en niet bang zijn om ze vast te pakken.

Vind je het leuk om hieraan mee te helpen dan ga je altijd met minstens twee personen er op uit, vooral op de zaterdagen. Als er mensen zijn die door de weeks overdag kunnen, is dat ook goed mogelijk.

Wie komt er onze Uilenwerkgroep versterken zodat wij het werk kunnen voortzetten?

Informatie of/en opgave bij Joost Bus mailadres jpmbus@gmail.com of telefonisch 0622685876