Nieuws

vrijdag 27 september 2019

Euro Bird Watch 2019

Ieder najaar tellen vele vogelaars in heel Europa op dezelfde dag trekvogels wanneer miljoenen vogels richting het zuiden vliegen om te overwinteren.
Op zaterdag 5 oktober aanstaande staat de Euro Bird Watch 2019 gepland en Vogelwerkgroep Berkelland biedt jou de gelegenheid dit spectaculaire fenomeen van dichtbij te ervaren. Aan de Havelandsweg in Eibergen staan leden van de werkgroep vanaf het eerste ochtend gloren vogels te tellen. De telling begint om ± 07.00 uur en duurt de hele dag.

De Euro Bird Watch is natuurlijk erg afhankelijk van het weer. Wanneer het helder weer is en het zicht is goed dan is het ideaal om te tellen. De vogels zijn dan goed zichtbaar. Dat is ook het geval bij lichte tegenwind want dan vliegen de vogels lager en dan worden ze eerder opgemerkt. Voor de vogels zelf is het prettig als ze rugwind hebben, dus noorden en/of oostenwind.
De Euro Bird Watch is een jaarlijks terugkerend festijn waarbij in zeker 30 landen in Europa (trek-)vogels worden geteld. Soms worden er tijdens de Euro Bird Watch ruim 2,5 miljoen vogels genoteerd. Door het jaarlijks uitvoeren van dergelijke tellingen kan inzicht worden verkregen in voorkomen, trekgedrag en trekroutes van vogels.
Vorig jaar was het bijzonder bij de trektelpost aan de Havelandsweg. Naast de gebruikelijke vogelsoorten als vinken, koperwieken, zanglijsters en graspiepers werden twee dag records verbroken. Er kwamen in totaal 526 Aalscholvers - oude record 409 - over gevlogen en maar liefst 325 Buizerds! Dat laatste was bizar veel want het oude record stond voor de Buizerds op 137 stuks. Dit aantal is voor de Havelandsweg uniek, maar ook voor Nederlandse begrippen is dat extreem.
Door het mooie weer was er toen veel belangstelling bij de trektelpost. Niet alleen door vogelaars maar ook door langs fietsende en wandelende recreanten. Vele mensen waren benieuwd wat al die mensen met verrekijkers toch aan het doen waren. En hadden onder het genot van een heerlijk kopje koffie gezellige gesprekken. Lijkt het je je leuk om de wondere wereld van de trekvogels mee te maken en meer feitjes te horen over het bijzondere fenomeen dan ben je van harte welkom!
Waar en wanneer? Aan de Havelandsweg 1 (tussen Eibergen en Rekken, via de Rekkense Binnenweg) vanaf ± 07.00 uur op zaterdag 5 oktober!