Nieuws

donderdag 02 mei 2019

Publieksexcursie Needse Achterveld

Op zondag 12 mei organiseert Vogelwerkgroep Berkelland een publiekelijke wandelexcursie in het Needse Achterveld.

Het vogelrijke Needse Achterveld ligt bij Neede, op de grens met Haaksbergen en is voor een groot deel in het bezit van Staatsbosbeheer. De Schipbeek die er doorheen loopt, is natuurvriendelijk. Er is een stuw opgevuld met veldstenen en hierdoor is een vistrap is ontstaan. De Schipbeek vormt de natuurlijke grens van het Broedvogel Monitoring Project (BMP) Het Achterveld. Dit gebied van ongeveer 60 hectare is heel afwisselend heide - buntgras - gagel - naaldbos - gemend bos - nat berkenbos - jeneverbessen - poelen en 3 grote, ondiepe waterplassen die in de zomer droog kunnen vallen. Dus hier vind je heel veel verschillende vogelsoorten, waaronder bijvoorbeeld de grote bonte specht (zie foto).
Vorig jaar was de belangstelling voor deze publieksexcursie van de Vogelwerkgroep Berkelland groot. Ook nu hebben zich al 17 mensen opgegeven. De deelnemers worden in meerdere groepen opgedeeld en zullen het hele gebied, onder leiding van ervaren vogelgidsen, doorkruizen. Gemiddeld worden er tussen de 30 en 40 vogelsoorten gespot. De meest bijzondere waarnemingen waren in 2018 een Zomertortel en een Wielewaal.
De deelname is gratis en iedereen is welkom. In verband met het aantal gidsen wordt het op prijs gesteld je aan te melden. Ga mee en ontdek de vogelpracht in de vroege ochtend!

Gegevens publieksexcursi
Vertrek 06.00 uu
Locatie Visschemorsdijk 24, Rietmole
Startpunt Parkeerplaats Visschemorsdijk bij Rietmolen,net over de Buurserbeek, links, tegenover Loonbedrijf Wissink.
Kosten:Gratis, duur wandeling ± 2,5 uur 
Opgave info@vogelwerkgroepberkelland.nl

Mocht je niet met de excursie mee gaan en je wilt wel kennis maken met de Vogelwerkgroep Berkelland dan kan dat tijdens het Lenteweekend Eibergen. Deze fair wordt op 4 en 5 mei gehouden aan de Mallumse Molenweg 39 te Eibergen.

Vrijwilligers van de vereniging staan daar met een stand en zullen u graag informatie geven over andere activiteiten van de Vogelwerkgroep Berkelland.