Nieuws

donderdag 27 september 2018

Euro Bird Watch 2018

Ieder najaar tellen vele vogelaars in heel Europa op dezelfde dag trekvogels wanneer miljoenen vogels richting het zuiden vliegen om te overwinteren.

Op zaterdag 6 oktober aanstaande staat de Euro Bird Watch 2018 gepland en Vogelwerkgroep Berkelland biedt jou de gelegenheid dit spectaculaire fenomeen van dichtbij te ervaren. Aan de Havelandsweg in Eibergen staan leden van de werkgroep vanaf het eerste ochtend gloren vogels te tellen. De telling begint om ± 07.00 uur en duurt de hele dag.

 

De Euro Bird Watch is natuurlijk erg afhankelijk van het weer. Wanneer het helder weer is en het zicht is goed dan is het ideaal om te tellen. De vogels zijn dan goed zichtbaar. Dat is ook het geval bij lichte tegenwind want dan vliegen de vogels lager en dan worden ze eerder opgemerkt. Voor de vogels zelf is het prettig als ze rugwind hebben, dus noorden en/of oostenwind.

De Euro Bird Watch is een jaarlijks terugkerend happening waarbij in zeker 30 landen in Europa (trek-)vogels worden geteld. Soms worden er tijdens de Euro Bird Watch ruim 2,5 miljoen vogels genoteerd. Door het jaarlijks uitvoeren van dergelijke tellingen kan inzicht worden verkregen in voorkomen, trekgedrag, en trekroutes van vogels. Vorig jaar werden bij de telpost aan de Havelandsweg heel veel vinken genoteerd. Naast vinken werden er ook veel koperwieken, zanglijsters en graspiepers geteld. Lijkt je je leuk om de wondere wereld van de trekvogels mee te maken en meer feitjes te horen over het bijzondere fenomeen dan ben je van harte welkom!

Waar en wanneer? Aan de Havelandsweg 1 (tussen Eibergen en Rekken, via de Rekkense Binnenweg) vanaf ± 07.00 uur op zaterdag 6 oktober!