Nieuws

zaterdag 08 april 2017

Pokémon Go in het Haaksbergerveen, maar dan net even anders

Op zaterdag 8 april is er een jeugdexcursie door Vogelwerkgroep Berkelland gehouden naar het Haaksbergerveen. Dit gebeurde onder leiding van Henk Leever en Marina. Het was bewolkt weer, nog wat fris 10 graden. 

Jacco, Rowan Mike en Tom hadden er zin in. Het doel was 50 verschillende soorten vogels te scoren en een adder zou ook erg leuk zijn om te zien.  Op de parkeerplaats bij het Haaksbergerveen werden de eerste soorten gescoord: de spreeuw zat te zingen in de boom, grauwe ganzen vlogen luid gakkend over en de zwartkop liet zijn melodieuze liedje horen. Ook de fitis was in overvloed te horen, in het hele Haaksbergerveen klonk zijn liedje met het bekende aflopende riedeltje. Echter de adders lieten zich bij het koude weer niet zien.

We zagen verschillende soorten eenden zoals wintertaling, zomertaling en smient. Ook hebben we meerdere malen de blauwborst gehoord, helaas kwam hij niet dichtbij in beeld. Onderweg kwamen we nog een vogelteller tegen, de kinderen mochten even door de telescoop de roodborsttapuit bekijken. Wauw! Dat zie je dan goed. Tenslotte brachten Marina en Henk de kinderen bij 3  Chileense flamingo’s die zich in het Haaksbergerveen ophielden. Als klap op de vuurpijl vloog er ook nog een kraanvogel over! Maar de adder, nog steeds niet gezien. Marina wist nog een klein ommetje, langs een pad waren ook vaak adders te vinden. En ja hoor, daar lag de slang met zijn duidelijke zigzag tekening op z’n rug. Bij de auto gekomen hadden we welgeteld 46 soorten gescoord. Pokémon Go was nog niet helemaal geslaagd. We moesten nog 4 ‘Pokémons’. En dat lukte vanuit de auto, de kinderen speurden naar de laatste soorten. De eindstand was 52 soorten, een mooi aantal!