Nieuws

dinsdag 17 mei 2016

De (her-) ontdekking van de Steltstrandloper

Zaterdagmorgen 14 mei 2016. Eerste dag van mijn 'zomer'-vakantie. Redelijk vroeg wakker, maar niet supervroeg.  Ik besluit een kort rondje te maken. Vrouw en dochter willen rond 10 uur nog weg en ik wil voor die tijd eigenlijk wel weer terug zijn zodat we samen nog een kopje koffie kunnen drinken. 

Zo'n rondje begint meestal met een bezoek aan het Hambroek, een voormalige zandafgraving waar ik door de jaren heen leuke soorten mocht ontdekken als Kleine Jager, Drieteenmeeuw en Roodkeelduiker. 
De middag ervoor was ik er op de fiets langsgekomen en had ik er een steltloper gezien, maar had alleen een verrekijker bij me en kon hem niet gedetermineerd krijgen. Waarschijnlijk niets bijzonders, maar toch maar even kijken of die er nog zit. 
Niet dus. Wel vliegt er een Boerenzwaluw met een witte stuit. Nee, dat zal toch geen Roodstuitzwaluw zijn?! Maar ik kan er niets anders van maken dan een onzekere hybride. 
Next stop is dan meestal Overbiel. De benaming klopt eigenlijk niet helemaal want Overbiel is de plek aan de noordkant van de Berkel terwijl de vogels meestal aan de zuidkant zitten... Who cares... Ik parkeer de auto en loop over de dijk naar een plek waar ik wat beter zicht over het gebied heb. Ik zie een Bosruiter. Die zitten er de laatste tijd wel vaker. Leuk! En zie! De Bergeenden hebben jongen! Net als vorig jaar. Ik tel 10 jongen en ik zie 4 volwassen vogels. Kleine Plevieren: 4 stuks. Hé wat vliegt daar voor eend? Kan het niet goed zien. Geen standaard eendje. Hij lijkt te landen achter het schiereilandje. Toch even checken wat dat was. Als ik verder doorloop kan ik achter het eilandje kijken en herken ik er een Bahamapijlstaart. Even een foto maken. Verder is er eigenlijk niet zo veel te zien, dus besluit ik geleidelijk aan maar eens mijn rondje te vervolgen. Terwijl ik terugloop valt er een steltje in. Flinke wenkbrauw valt direct op. Kijk, dat is natuurlijk die Bosruiter van daarnet. Maar iets klopt er niet. Hij is zo grijs. Laat ik de telescoop er toch maar eens even op zetten. 

 Filmpje Bron: Vogelpunt, weblog van Luuk Punt

Hmmm... Wat een lange snavel en licht naar beneden gebogen, duidelijk geen Bosruiter. Krombek? Klopt niet. Roestbruin wangetje. Wtf?!? Dat lijkt die Steltstrandloper uit Limburg van eergisteren wel. Foto maken! Nu!! Ik pak mijn telefoon en moet wat schuiven om de camera en telescoop goed op elkaar te krijgen. Shit. Geen vogel op het beeldscherm. Misschien is de telescoop iets verdraaid met de telefoon plaatsen. Even kijken met de verrekijker. Nee hoor. Weg is de vogel. Niet meer te vinden. De twijfel slaat toe. Heb ik dat wel goed gezien? Was het toch die Bosruiter? Of een Krombek? Tja. Wat zal ik doen? Ik wil bijtijds terug. Blijf ik hier of ga ik met mijn rondje verder? Ik besluit te blijven. Stel je voor zeg. Stel je voor! Laat ik eens wat hulp inroepen. Ik stuur een appje naar onze lokale whatsapp groep. Daarin zitten een paar doorgewinterde vogelaars. Dit is mijn tekst:
"Tja...  Overbiel. Ik zag net een steltje hier en die leek toch wel heel veel op de Steltstrandloper... Kan natuurlijk niet...  Gekleurd wangetje, licht beneden gebogen snavel... Hoog op de poten. Net toen ik een foto wou nemen vloog die weg. Sta nu te hopen op terugkeer. 
Qua soort. Wat zijn de alternatieven?"
Antwoord van Co Dooms die in de trein zit richting Grote Kanoet:
"Stelt in vlucht opvallend witte stuit. Heb geen suggestie voor alternatief"


Daar is ie weer! Daar is ie weer!! Kijk! Let op de details! Nou ja, alles klopt eigenlijk. En gelukkig blijft ie nu rustig zitten. Foto gemaakt. En opgestuurd in dezelfde app. Want er blijft twijfel. Zou die vogel uit Limburg nu hier zitten? 4de Vogel ooit in NL. Dat zou toch waanzinnig zijn! Mijn app vogelvrienden zijn ook nog niet zeker.

Ik besluit de waarneming te uploaden met een paar foto's, toch eerst nog maar even als onzeker. Eigenlijk weet ik wel beter, maar toch... 
Al snel reageert Vincent Hart. "Mag op zeker! ....maar zijn de foto's ook van de door jou waargenomen vogel?" 
Wat dacht je zelf Vincent? Uiteraard! 


Dan de boel maar een beetje opschalen. Eerst maar eens op zeker zetten. Dan in de VWG Berkelland whatsapp groep melden zodat die snel ingelicht zijn. Even genieten en dan...  Naar huis. Op tijd weer terug en de rest van de foto's bekijken en toevoegen aan de waarneming. Filmpje ook. CDNA indienen. En dan gaat de boel lopen. Pinksterweekend. Dus mogelijkheden genoeg voor iedereen. Buurtbewoners worden ondertussen ingelicht door de voorzitter van onze VWG. 
Het is een gaan en komen van vogelaars. Uiteindelijk wordt de waarneming een keer of 250 ingevoerd, het aantal waarnemers ligt daar waarschijnlijk nog wel een factor 2 a 3 boven. De vogel laat zich steeds goed bekijken en fotograferen. Iedereen blij! En ik al helemaal! Wat een leuk stukje nieuwe natuur, waar met al die waarnemers en passant nog 2 nieuwe soorten voor Berkelland (Temminck's en Kleine Strandloper) worden gezien!

Jaap de Jong

Meer info: hier en hier