Nieuws

zaterdag 19 december 2015

Openbare bijeenkomst over roofvogels trekt volle zaal

Op 8 december organiseerde de Vogelwerkgroep Berkelland een bijzonder interessante avond 
over roofvogels in Nederland. De bijeenkomst was bij de Melktap in Borculo en trok een volle zaal met belangstellenden, van jong tot oud!
 
Henk Sierdsema, roofvogelkenner bij uitstek, gaf deze openbare lezing.  Hij ging in op de kenmerken van de soorten en hun leefgebied. Aan de hand van een powerpointpresentatie gaf hij bij elk soort een mooi overzicht hoe groot, zwaar en hoe oud de vogels bijvoorbeeld kunnen worden. En wat de verschillen tussen de mannetjes en de vrouwtjes zijn. Hij toonde prachtige foto’s van roofvogels in vogelvlucht zodat iedereen kon zien hoe je ze kunt herkennen. Daarnaast sloeg hij zelf ook geregeld zijn ‘vleugels’ uit om de demonstreren hoe de verschillen zichtbaar zijn.
Henk Leever, bestuurslid van de Vogelwerkgroep Berkelland opent de openbare lezing. Henk Sierdsema begint zijn presentatie voor een volle zaal.

Er was genoeg tijd voor vragen en discussie en het aanwezige publiek maakte daar goed gebruik van.
Velen hadden zelfs een notitieblokje bij zich om alle informatie op te schrijven!
Aan het einde van de avond werd Henk bedankt en ontving hij een bos bloemen. Daarna werd er nog met hem nagepraat. Ook had iemand een doos met voedselresten van een slechtvalk meegenomen. Leuk om te zien wat die vogels zoal naar binnen werken! Het was een gezellige en leerzame avond... zeker voor herhaling vatbaar!
De aanwezigen stellen hem geregeld vragen.


Henk Sierdsema heeft mooie fotovoorbeelden met roofvogels in vogelvlucht en demonstreert zelf de verschillen.


In de powerpoint presentatie zitten ook geregeld statistieken zodat de aanwezigen kunnen zien welke roofvogels het goed doen in Nederland en welk minder.De notitieblokjes liggen bij de hand om het allemaal te noteren. Na de lezing is er volop gelegenheid om met Henk Sierdsema na te praten.Op het einde van de avond is er volop belangstelling voor de voedselresten van een slechtvalk. Bijzonder leuk om te zien.