Kuifmees

Kuifmees - nestkast

Maten : 25 x 12 x 12 cm 
Doorsnede vlieggat: ca. 30 mm 
Ophanghoogte: 2 tot 3 meter 
Opmerkingen: De kuifmees heeft een voorkeur voor een verweerde, ongeverfde kast die is opgevuld met houtmolm of zaagsel. Een uitgeholde berkenstam is een goed alternatief voor zo'n kast.

 

Kuifmees- soortomschrijving

De kuifmees is een bijna endemische Europeaan: de verspreiding is vrijwel beperkt tot Europa. Dat komt niet veel voor in de vogelwereld. Net zomin als de prachtige nonchalante kuif, die bij opwinding zo mogelijk nóg verder wordt opgezet. Kuifmezen zijn nogal territoriale vogels die het gehele jaar in hun broedgebied verblijven. Alleen jonge vogels vormen in de winter zwervende groepjes. In het voorjaar zoeken ze alsnog een eigen territorium, waar ze de rest van hun leven zullen blijven. De kuifmees heeft misschien wat onverwachte vijanden: spechten zijn dol op mezeneieren en schromen niet een nestje kuifmezen op te peuzelen. Kuifmezen houden van bossen waarin dennen (Pinus-soorten) overheersen. De kuifmees is een jaarvogel.

Leefomgeving en voedsel

Door dennen gedomineerde naaldbossen zijn favoriet. In deze bossen zoekt de kuifmees vooral naar dode berkenbomen, waarin het vrouwtje een nestholte uithakt. Daarvoor moet het hout wel zacht genoeg zijn: in tegensteling tot spechten heeft de kuifmees geen op hakken toegeruste schokdempers in de kop. De kuifmees eet insecten en spinnen.

Broeden

De kuifmees broedt vanaf half april. Ze legt 4-8 eierene, meestal een legsel, soms twee.

Herkenning

De kuifmees heeft een spitse driehoekige kuif die kan worden opgezet. De bovendelen zijn bruin en onderdelen vuilwit. Markante zwart-witte koptekening. Lengte 10,5 - 12 cm.

Vogeltrek

Kuifmezen zijn strikte standvogels, die 's winters nog geen vleugellengte buiten het normale territorium komen.